♥♥Mummy Adriana♥♥: ~Alahai Customer~

FAMOUS DARLINGS

Thursday, 10 May 2012

~Alahai Customer~

Assalamualaikum Darlings....:)

Mummy mintak maaf manyak-manyak coz hari nie tak sempat nak jenjalan santai kat blog korang. Hihihi hari yang agak busy plus cover tido petang tadi...kehkeh! Maklumlah lau ada anak kecik nie memang memanjang tido tak cukup! Tapi seyes ngantuk sangat....rabak mata, bantal memanggil-manggil...zZzZzZzz teros tak fikir panjang. Eh by the way thanks banget korang yang sudi jejak kat blog pinky the molly nie! Sat-sat gi mummy terjah balik okay? :)

Nak sori the mori al kisah perangai customer. Mummy gerenti sume orang yang join dalam bidang business nie akan ada masalah dengan customer kan? Tak kira business kecik ke,besau ke....even gerai kat tepi jalan pon akan ada masalah nie :P Sekarang nie mummy rasa slogan mogan "Customer Always Right" memang dah tak buleh pakai....setuju?

Almost setengah tahun mummy running Ramadhani Hijabs. Sama maksud dengan enam bulan lah kan....since hari pertama mummy launched the business, dah pon hadapi macam-macam kerenah customer nie. Tapi tak buleh cepat melenting or panas baran. Nak get involve in this kind of business kesabaran memang kena tip top. Walaupun kekadang tu, mummy cebik muka susu masam jugak! Hahaha pening wooooo. Selalunya mummy akan tunggu customer keluar dulu then barulah nak melepas geram pon!

Semua item kat Ramadhani Hijabs sangatlah berpatutan harganya. Bermula dari serendah RM5 hingga RM40 sahaja setakat nie la. In future tak tau lagi la :) Tak salah kalau nak tawar menawar....tapi lau melampau sangat sampaikan kita tak buleh nak pusing modal camne tu?

Customer : Tudung nie berapa harganya? Eh....colour dia untuk orang-orang muda je la.
Mummy : Yang nie cuma RM25 je kak. Sekarang nie lau nak berfesyen pakai colour ape pun buleh. Janji berani...barulah nampak kelainan :)
Customer : Mahalnya dik.....bagi la harga kawan-kawan.
Mummy : * eh bila masa ko jadik kawan aku nie....:P *-dalam hati je
Customer : Lau jual RM 15 akak amik teros la.Alaa dik takkan nak berkira sangat.
Mummy : * kos tudung pon dah lebih dari tu, ko banyak cekadak pulak. Abis aku nie tak payah makan la...* - again dalam hati :(
: Ermmmm kak, saya amik tudung nie pon dah mahal. Tengok la material tudung nie pon berkualiti. Setakat RM 20 tu buleh la saya bagi.
Customer : Takpela dik, akak tengok-tengok dulu ye.

Based dari petikan kat atas nie, korang rasa melampau tak? Tawar menawar pon agak-agak la kan. Hurmmm tak beli pon takpe lah kak oiiii....ramai lagik customer lain. Mummy teros malas layan lau camni. Abis tu pegi amik stock tak isi minyak kereta ke...ngan makan lagi, penat lagik. Mummy pon bukanlah letak harga lambung-lambung ke langit. Lau mummy pegi beli kat kedai orang lain pon tak tergamak nau nak tawar sampai camtu skali! kan?

Bukan masalah tu aje....jom mummy nak listkan masalah lain pulak! Hahaha :P

* Masuk kedai dengan muka kerek berlagak cam orang kaya...padahal nak beli tudung murah pon takde duit.
* Suka nak bezakan harga kita dengan pesaing kita....pastu jadik posmen pulak pegi bagitau pesaing harga kita.
* Konon tanya " tudung ada nie je ke?" padahal tudung yang dia pakai takla update sangat pon :(
* Banyak yang tanya camne nak pakai shawl...bila kita dah buat tutorial, cakap muka tak sesuai la, tak kena gaya la ape la...ehhhhhh menyirap nau!
* Beli satu RM10,lau beli 2 helai dapat kurang berapa? - hurm hurm hurm :(
* Buleh tak hutang dulu...nanti gaji baru bayar. - erkkk camne nak pusing modal?
* Belum lagik, yang bajet cam stylo sangat! Siap mention Hana Tajima la ape la....:P Poyonya....hahaha cam la aku nie tak ikuti perkembangan fesyen =D

Hahaha berbagai-bagai kerenahnya pon. Ada lagik yang tak masuk dalam list kat atas. Sabar pon ada batasnya jugak kan. Lau da selalu camtu, mummy tak kisah lau dorang tak beli skali pon. Tak rugi kita takde customer cam dorang nie.

 Ramai yang tanya nape mummy tak bukak butik or sama maksud dengannya...:P Mummy nak fokus camni dulu. InsyaAllah in future akan buka juga. Semua ada dalam perancangan..doakan mummy. :)


 Pashmina Plain*soft pink* from Ramadhani Hijabs...:)Masa nie muka nampak cam tembam sikit la...kehkeh!


 Tudung Lycra Plain memang banyak pilihan warna. Ini baru separuh darinya :) Murah-murah aje! :P Tudung nie memang sangat laris bak pisang goreng di musim kenduri kawin (^____~)



Antara koleksi yang ada. Stock baru setiap hari Jumaat setiap minggu :)



Tata Darlings :)





12 Pretty Darlings:

Neijie said...

banyak nye stock :D

Mummy Adriana said...

@Neijie

meniaga kecil-kecilan aja...:)

yana halim said...

nak buat mcm mana ye mummy. nak berniaga mmg kena sabo le. Mcm saya nie, dah beria2 booking dan setuju harga, pastu senyap je. Adoyaii....nak marah, kawan2 sendiri pulak tu. huhu

Mummy Adriana said...

@yana halim

Biasala tu yana...:) blacklisted je orang2 cam tu,tak kira kawan ke ape ke...profesional la sikit

tirahzairi said...

ermmm...lumrah la mummy...tirah pon pnah jd customer n seller...huhu

Azhafizah[フィザ] said...

ragam manusia.biasalah tu kak kalau kita berada dalam bisness ni macam macam orang kita akan jumpe kan..sabar je akak eh..yang penting usaha mencari rezeki yg halal

Jen Jen Izaicun said...

sabar byk2 darling.. never give up.. kadang2 mmg over tau... ngat kite ni dpt stock turun dr langit ker.. ehheheh.... murah dah kan nk murah... buat sndiri.. ooppsss.. emosi lak den ni... hahahhhaha....

Mummy Adriana said...

@tirahzairi

kan? hahaha manusia cam2 ragam

Mummy Adriana said...

@Azhafizah[フィザ]

Yela fiza...naik meluat akak nie :( hahaha tapi tetap usaha untuk mencari rezeki halal....:) thanks!

Mummy Adriana said...

@Jen Jen Izaicun

hahaha lau stock dari langit alangkah bahagianya kita :P a'aa patut pon dorang buat tudung sndiri! tapi kosnya? kan lebih mahal....:P

mama pipie said...

meniaga kat ne ni mummy? biasalah ragam org mmg mcm2 kan.. tp byk boleh blajar bila dh jmpa pelbagai jenis org ni

misz_eyza said...

aisehhh bila ler kita dpt jenguk kedai mummy nie...

Hye Darlings...

Jom link exchange kt sini,mummy will follow you back..ARIGATO (^_*)

Copyright © 2011 Reserved to Mummy Adriana's
Design by Azhafizah.Com