♥♥Mummy Adriana♥♥: ~Ayam Masak Merah Mummy Masterchef~

FAMOUS DARLINGS

Monday, 10 September 2012

~Ayam Masak Merah Mummy Masterchef~

Assalamualaikum Pretty Darlings :)

Di hari Isnin yang berbahagia ni...mummy nak kongsikan satu resepi ala-ala masterchef. Haha bukan apa, sebab mummy berangan nak jadi Masterchef...cuma hajat tak kesampaian. Resepi ni diwarisi daripada my mum dan diolah oleh mummy sendiri mengikut citarasa mummy! Ini lauk favorite daddy and me! :)

Bahan-Bahan.(Anggaran makan untuk 3-4 orang)

1) Setengah ekor ayam.
2) 2 biji bawang merah.
3) 3 ulas bawang putih
4) Cili boh.(ikut tahap kepedasan anda)
5) 3 ulas serai
5) 3 biji tomato segar.(dipotong dadu)
6) Daun sup
7) Garam/Gula secukup rasa.
8) Penambah perisa.

Cara-Cara Memasak.

1) Gorengkan ayam separuh masak ( tidak terlalu garing).
2) Kisarkan sebiji bawang merah,bawang putih dan serai.
3) Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama cili boh. Jika anda penggemar pedas, boleh lebihkan cili boh, atau jika tidak masukkan sedikit sahaja.
4) Tumis sehingga kering dan naik minyak. Pastikan dalam api yang sederhana untuk mengelakkan rempah dari hangus dan tidak masak dengan sempurna.
5) Masukkan tomato yang dipotong dadu. Bagi sesiapa yang tidak gemar tomato segar, boleh gantikan dengan sos cili. Namun masukkan berperingkat (rasa dulu tahap kemasamannya). Dikhuatiri terlalu masam.
6) Mayang sebiji lagi bawang merah yang tinggal juga daun sup. Masukkan ke dalam bahan yang ditumis tadi. 
7) Masukkan ayam...dan gaul rata hingga rempah sebati dengan ayam. Tambahkan garam/gula dan penambah perisa. Ketika menggoreng ayam, jika kita gaul garam terlalu banyak..rasa dulu masakan anda sebelum menambah garam. Ini kerana, garam yang ada pada ayam yang telah digoreng akan meresap ke dalam kuah. :)
8) Masakan anda siap dihidangkan! :)

Menu mummy for today! :) Fresh from wok :P 

Selamat Mencuba...
Tata darlings (*___^)


7 Pretty Darlings:

jaakechik said...

lama betul x jengik sini, last entry dulu kalo x silap yg hari ibu tuh kan? pastu sunyi... sihat ke dear?

Mummy Adriana said...

@jaakechik

hai thanks sudi jenguk kita :) a'aa dah lama sangat takde entri baru..alhamdulillah sihatt :)

Azhafizah Md Nor said...

amboii kak..jadi masterchef pulak..adriana jadi juri ye..confirm sedap ni..fresh from wok kan.^__^

Mummy Adriana said...

@Azhafizah Md Nor

Hahaha....alaaa fiza ni :P

Phat said...

sodap eh plak mummy..nak sikit hehe

misz_eyza said...

whoa rupa2nya kehilangan mummy selama nie pergi berguru jadi masterchef ekk ehehe..

syiela said...

menuntut di masterchef rupanya.. pasti sedap ni :)

Hye Darlings...

Jom link exchange kt sini,mummy will follow you back..ARIGATO (^_*)

Copyright © 2011 Reserved to Mummy Adriana's
Design by Azhafizah.Com