♥♥Mummy Adriana♥♥: ~Busuk Hati Sangat?~

FAMOUS DARLINGS

Friday, 6 April 2012

~Busuk Hati Sangat?~

Assalamualaikum darlings..Happy Friday (*____^)___^)

Well sape yang busuk hati sangat tu? Mummy tau dalam hidup korang pon sure ade ramai yang dah terkena ngan orang-orang aneh dalam kategori BUSUK HATI nie kan? Cam tu gak la dengan mummy. Bukanlah niat mummy nak stori mori nie nak aibkan sesape or nak mendengki pulak kat sesape. Cuma mummy dah meluat sangat dengan situasi nie. Korang amacam??? Mesti mendidih kat kepala hotak kan? Jantung berdegup laju dari biasa....kuasa kuda bertambah! Haha...

Nape mesti busuk hati? Apa yang kita buat dalam hidup dorang kan? Kekadang tu yang busuk hati nie bukanlah dikalangan kawan-kawan, teman sepejabat, yang paling gamaknya ialah adik-beradik sendiri. Bila dah cakap pasal adik-beradik perlu ke berdengki-dengki nie? Lau mummy la tak terasa pon nak dengki ngan adik-beradik sendiri. Lagi ar kite nak tolong dorang kan? Selalunya kite akan happy bile adik-beradik sume hidup senang...ader pendidikan yang baik, ader pekerjaan yang baik. Tapi tidak bagi sesetengah orang. Hurmmm cam ne tu?

Ape yang mummy bebelkan nie sume berdasarkan pengalaman. Mummy tengok sendiri sume nie ngan mata sepet mummy nie. =D Lau ikut kamus PINK mummy la kan...selalunya orang akan dengki kita oleh sebab musabab yang dibawah :-

1) Harta
2) Hubungan mesra dengan keluarga
3) Kerjaya yang bagus
4) Duit yang tak seberapa
5) Family kita yang bahagia
6) Yang penting..."Orang yang tak buleh tengok kesenangan orang lain" 


Bile dah dengki tu macam-macam la yang dorang akan buat, hanya untuk melihat kite sengsara, kite berpecah belah. Tapi percayalah, Allah takkan bagi kesenangan pada orang-orang aneh nie. Hidup dorang totally tak berkat. Setuju tak darlings? Cube kite perhatikan golongan orang-orang aneh kat sekitar kita kan...for sure hidup dorang takkan pernah tenang apetah lagi nak senang!

Jadi ape yang korang sume buat? Mummy nie memang la tak sempurna sebagai seorang manusia. Sape la yang tak sakit hati kan? Memang rase nak bagi penampor aje...hahaha baru puas sikit! Buekkkkk....amik kau sekali kan! So bagi mummy, baik pada orang berpada-pada aje! Bukan ape, bile dah terjadi cam ni kita tak la berapa ralat sangat. And the most thing tolonglah avoid dan jauhkan diri dari golongan orang-orang aneh cam nie. Bukan ape, buat semak kepala hotak aje! Plus menambah dosa kite yang dah sedia banyak tu. Kehkeh. Kalau betul korang jadik mangsa aniaya nie, confront je orang-orang aneh nie depan-depan! Haaa bagitau aje apelah masalah yang tak puas hati benauuuu tu. Kan senang??

Pada mummy kan, takyah la nak berdengki sakan! Korang takkan kemana pon lau buat cam ni kat orang lain. Tengokla diri sendiri dulu sebelum buat ape-ape pon. Allah takkan bagi kesenangan, malah rezeki pon sempit pada orang-orang aneh yang sakit PHD nie. Ciannn kannn? (*___^) Renungan buat mummy gak tu. Semoga Allah cuci hati kita untuk bersikap lebih baik esspecially dengan adik-beradik atau ahli keluarga.

Tata Darlings!




18 Pretty Darlings:

.: iEyLa :. said...

Pelik diorang ni..
Padahal bknnye xleyh nak tumpang happy tuk org..tp yelaa..
Kalau dah memang busuk hati memng cmtu laa..

Mummy Adriana said...

RT ieyla : dorang hnye duduk dan tengok orang lain makin senang..dan senang ~ huh

Azhafizah[フィザ] said...

Itulah yang selalu terjadi..kita tak kacau org pun kan.tapi tulah kdg2 org tak puas hati dengan apa yang kita ada..jangan le busuk hati sangatkan..nanti kuar bau busuk tu..ape ape pun sabar je ye kak..tak rugi kita sabar..^_^

shark said...

org dengki ni mmg tak kan habis..

jgn layan je..janji kita hepy dan bahagia..

Mummy Adriana said...

RT Fiza : btul cakap fiza..tapi sabar ader batasnya kan? bile dah betul2 mencabar kite....cmne tu...;)

Mummy Adriana said...

RT shark : lagi sakit ati bile ia melibatkan family kite, i meant suami,anak jadik mangsa keadaan :)

sis92 said...

ni perangai orang melayu ni -,-

misz_eyza said...

ala cian mummy...sapa la tue yg rajin benor nak dengki dgn mummy..

Mummy Adriana said...

RT sis 92 : yes, absolutely malay!

Mummy Adriana said...

RT eyza : biasela org2 yg tak gune nie :P

Mimi Baharudin said...

betul tuh...sokong!

Ini Kisah Tia said...

kekadang dengki jugak dengan adik .. tapi hope taklah di bawa sampai kitorang dah besau nanti .. er ..

yana halim said...

dah selalu jumpa dgn org fe'el mcm ni. tapi nak buat mcm mana. itulah lumrah kehidupan. Pelengkap kekdahnya..huhu. Sabo je laa...

Mummy Adriana said...

@Ini Kisah Tia
biar dengki yg dorong ke arah positif! meant kite mahu lebih baik :)

Mummy Adriana said...

@Mimi Baharudin
kannn? meluat ar :P

Mummy Adriana said...

@yana halim
memang banyak sangat! lau setakat dengki tapi tak jaga tepi kain org tak kisah sgt! lantak le situ...nie bab2 sibuk hal org skali....memang mau penampor aje :P

Qaseeh Tolia said...

Mummy suruh depa tu Muhasabah diri sendiri dulu. Biasala ada org yg PHD ni..nama pun rambut sama itam hati lain-lain

Mummy Adriana said...

@Qaseeh Tolia

cian kan orang2 cam nie? duduk tak senang tengok org lain bahagia...ader je niat busuk :P

Hye Darlings...

Jom link exchange kt sini,mummy will follow you back..ARIGATO (^_*)

Copyright © 2011 Reserved to Mummy Adriana's
Design by Azhafizah.Com