♥♥Mummy Adriana♥♥: ~ Dugaan Untuk Berubah~

FAMOUS DARLINGS

Thursday, 13 October 2011

~ Dugaan Untuk Berubah~

Assalamualaikum Darlings...Happy Thursday (*__^)

Darlings sume da mkn kew? Pew lauk best ari nie? Mesti manyak mkn ea? Hahaha jgn boroi udah ler. :P By this Sunday, mummy dgn segala hormatnye akn tinggalkn JB dan balik ke Kedah (sangkar emas) kehkeh. Maybe kite akn singgah menyibuk-nyibuk kt Putrajaya sepertimane yg mummy bebel-bebelkan kt ENTRY nie. Hurrmmm liatnye nak balik umah dan wat sume rutin2 harian sebagai Super Mummy nie..:P Haha.

Well darlings famous amous, ari nie mummy nk bebel and sokseh sokseh pasal satu perkara cm title kat atas tu. Weee btul kew byk dugaan untuk berubah? YES, SANGAT BETUL!! Xcaye cube wt survey kt market,konpem korang dapat jawapan YES-99.9%. Huhuhu. X kirala aper yg nk diubahkan, tetapi dugaan ttp ader!

Selalunya kite akan mempersalahkan Iblis dan bala tenteranye coz menggoda kite (dugaan) bile kite mahu berubah. Tapi bagi mummy, dugaan owg2 yg dok disekeliling kite lagi Maha Dasyat! Korang setuju? Oklah contohnye aderla sowg mamat famous amous yg nk brenti merokok..pada awalnye mmg kuat btul azam beliau! Bile pegi jew lepak2 ngn kengkawan yg merokok,automatic akn cari rokok balik :) Lagi2 bile kawan ckp " Weiiiii ko nie x rock and roll ar x isap rokok bhai..." kan da cakap? :P Haha.

Bukan hanye sekadar dugaan utk brenti merokok ajew! Namun setiap perubahan yg kite nk lakukan mesti dugaan yg dtg cm tsunami :) Lebih2 ag lau kite nk berubah ke arah kebaikan, perghhhhh tsunami la, kilat la, puting beliung dugaan yg dtg kt kite kn? Nape ea? Nape susah sgt nk ubah pemikiran masyarakat kite yg slalu suke jd juri sendiri (kecewa coz x dpt jd juri Masterchef :P). Suke sgt menilai owg dan melabelkn tag negatif pd owg2 yg mahu berubah. Weiiii lau ko sik nk cri salah owg tu and bukak stori mori lame,lmbt laun dowg fed up gak! Last2 balik to old behaviour . Haaa korang gak yg marah2 plus ngumpat2 nnt kan? "Ehhh si polan dot dot tu,ckp jew da berubah,tpi aku tgk mkin teruk ajew.." see?

Mummy tau manusia mmg xkn penah ader yg sempurna. Mesti ader kekhilafan dlm kehidupan nie! And for sure bile kite sedar, kite mahu berubah dan nk jadik lebih baik dr biase! :) Sygnye segala penat lelah dan usaha kite tu xkn berbaloi lau kite dgrkn ckp2 kosong owg2 kt sekeliling kite nie. Heyyyyy boleh pi jauh2 x lau ko nk ngumpat pown...kehkeh. Tu la yg mummy ckp dugaan owg sekeliling nie maha dasyatnye dan jauh lebih jahat dr iblis & bala tenteranya! Weeee sng2 kowg yg mengumpat and suke judge owg tu jadi ketua iblis? Nk x? Free jew...plus dibayar ngn darah lembu ,Hahahaha (penangan tgk erra fazira dlm pontianak kg batu).

Hurmmm bukan nk citer keburukan dan kecomotan diri sendiri. Tapi mummy pown insan biase (cume famous amous jew :P). Mummy pown ader tekad utk jadi yg lebih baik. Lagi2 utk suami,anak dan family juge kengkawan seangkatan famous amous :) Kadang mummy sedih bile dgr owg yg suke ajew nk jadi juri sesuka ati dia nie! Bagi peluang bole x? Cube la kite bagi peluang pada mereka2 yg nk berubah nie. Tgk dulu cam ne...lau x ok gak tu terpulang la pada dowg! Yg penting ko xyh sibuk2 nk cri masalah ngn owg. Cube ko cerminkn diri ko tu...lau ko rabun xyh pakai cermin mata/cntct lens..trus jew amik KANTA PEMBESAR! Haaa biar ko nmpk dgn jelas keadaan diri ko sblum ko amik tau pasal owg lain.

Sokongan pown penting utk owg yg mahu berubah nie. Lebih2 ag lau dpt sokongan dr owg yg tersayang. Lebih smgt satu malaysia la dowg nie sume nk berubah. Btul x? Tapi byk juge yg xnk bagi sokongan tapi ko kondem kan dowg lagi! Cetttt bedebah btul la mangkuk ayun yg suke jaga tepi kain owg nie...! Weee sgt x suke la. Bile adernye sokongan, keyakinan dowg yg nk berubah nie akn berganda2. Mereka rase masih ader yg sayang...so kene berubah!

Mummy pown nk berubah gak...:) Bile renung muke Adriana yg suci muci tu, mummy banyak muhasabah diri. Yg penting mummy terlalu bersyukur ke hadrat Illahi yg x putus2 kurniakan kebahagiaan wt mummy even mummy nie manusia biasa yg x sempurna..:) Darlings,,,jgnlah berubah dgn drastik! Maka ia akan drastiknye gak la balik ke takuk yg lame. Berubah la dgn perlahan2....muhasabah diri,dekatkan diri padaNYA, dan yg penting jgn dgr ckp owg sekeliling yg hanye nk kondemkan kite.

Moga kite sume dapat berubah ke arah kebaikan..dan menjadi insan yg famous amous disisi Allah..AMIN :)

* It doesn't matter how long we may have been stuck in a sense of our limitations. If we go into a darkened room and turn on the light, it doesn't matter if the room has been dark for a day, a week, or ten thousand years -- we turn on the light and it is illuminated. Once we control our capacity for love and happiness, the light has been turned on. *


P/s : Jom klik sini utk hadiah famous amous wt peminat brand nie :) MANGO

Tata Darlings!

6 Pretty Darlings:

Azhafizah[フィザ] said...

mmg byk dugaan kak,lg2 nak berubah ke arah kebaikan..ramai je mulut2 berjalan tanpa arah..btw,kalau nk berubah kene jiwa kental dgn tohmahan org...semua org mesti akan berubah..cume cpt atau lambat je..insyaAllah..cium peluk untuk adrianna ye..

Mummy Adriana said...

yew fiza..akk da msk sgt ngan owg2 cm nie! :) lau umo 40 ke atas pun x berubah mmg susah fiza nk dpt hidayahNYA (based dari tanyalah ustaz),semoga kite slalula diberi hidayah dan petunjuk...;) adriana tido nie,nt akk ciumkn :)

sis92 said...

jgn jadikan dugaan sebagai halangan dlm hidup :)

Mummy Adriana said...

RT sis92

yew dik...tpi kadang kite nie termakan hasutan..so berjaga2!

Fabulous Me said...

Haaaaaa! Mmg byk dugaan! Dulu kenalan beratus2. Dgn usaha dan keinginan sendiri menuju ke jln yg lebih baik.. Bila kahwin je, semua drop n stop diatas keinginan sendiri. Kwn2 rapat yg bad influence pon rase2 x bwk kebaikan, also me drop kn. Hope for us agar menuju kebaikan yg lebih di thn2 akan dtg. Erk.. Bila laaa aku ni nak ttp aurat? :(

Mummy Adriana said...

RT Fabulous Me...

Yes! Btul tu yang..samela,dulu2 kengkawan yg gonjeng da xde pown :) waaa pas kawin kawan berdua ngn hubby jew.then kawan ngn adriana..hehehe :) xpewla da ader niat nk tutup aurat pown da dpt pahala taw..! Pelan2 yang,biar kite ikhlaskn kerana Allah. :) coz itu perjanjian kite dgn Allah

Hye Darlings...

Jom link exchange kt sini,mummy will follow you back..ARIGATO (^_*)

Copyright © 2011 Reserved to Mummy Adriana's
Design by Azhafizah.Com